Gimnastica acrobatica este o ramura si in acelasi timp un mijloc al gimnasticii si implicit al educatiei fizice
- Gimnastica acrobatica cuprinde o mare diversitate de miscari neobisnuite in viata cotidiana a omului. Aceste miscari au aparut treptat, continutul lor imbogatindu-se permanent gratie muncii de creatie a specialistilor si gimnastilor.
- Acrobatica se bazeaza pe stapanirea centrului de greutate si mentinerea echilibrului in conditii neobisnuite de lucru dinamic si static. Aceasta presupune o mobilitate speciala acoloanei vertebrale, a articulatiilor umerilor si soldului, o repartizare armonioasa a fortei musculare pe segmentele corpului.
- Prin continutul lor extins constituie o sursa bogatapentru celelalte probe din gimnastica sportiva (barna, paralele, bara, sarituri).
- Exercitiile acrobatice sunt miscari complexe, cu un grad mare de spectaculozitate multgustate de public.
Gimnastica acrobatica isi are originea in antichitate, primele atestari documentare ale acestei forme de practicare a exercițiului fizic provenind din China si Grecia antica. Caracterul competițional al gimnasticii acrobatice, insa, este legat de apariția sportului acrobatic modern care apare în 1930, in Uniunea Sovietica.
Sportul acrobatic sau acrosportul reprezinta, dupa unii specialisti, o combinare a gimnasticii la sol cu dansul. In acest context, el poate fi definit ca o imbinare intre frumusetea dansului, tehnica si dificultatea elementelor specifice gimnasticii si armonizarea efortului individual si colectiv.
Gimnastica acrobatica este o disciplina sportiva integrata in categoria sportului acrobatic, dar, in acelasi timp, este ”o ramură a gimnasticii specializata in valorificarea superioara a exercitiilor acrobatice realizate individual, in doi sau in grup, pe sol sau la anumite aparate”